Rörex

Fettavskiljare – krav och regler

fettavskiljare krav och regler

Fettavskiljare krav - Varför och vilka?

Du som driver en verksamhet som hanterar livsmedel måste ha en fettavskiljare för att förhindra att fett kommer ut i avloppsledningarna. 

Vad är en fettavskiljare?

Tänk dig att en fettavskiljare är som en superhjälte för rör och avloppssystem. Det är en anordning som används för att separera och avlägsna fetter, oljor och andra svårnedbrytbara ämnen ifrån avloppsvattnet.

Regler för fettavskiljare

Om du ska installera en helt ny fettavskiljare finns det lagkrav och regler du måste följa för installationen. 

  1. Först måste du skicka en bygganmälan som följer plan- och bygglagen.

  2. Sedan är det viktigt att välja en fettavskiljare som anpassad efter användningen.

  3. Fackmannamässig installation. Om installationen är felaktig kan du som  näringsidkare bötfällas. 

Får vem som helst installera fettavskiljare?

Ja, men vi rekommenderar starkt att du bör vända dig till oss eller en auktoriserad VVS-montör som kan installera er fettavskiljare.

Verksamheter som måste ha en EU-godkänd fettavskiljare installerad

För att förhindra större utsläpp av fett ska en EU-godkänd fettavskiljare finnas installerad i följande verksamheter som hanterar livsmedel:

  • Bageri
  • Café/konditori
  • Catering
  • Charkuteriindustri
  • Livsmedelsbutik
  • Hamburgerbar/gatukök
  • Mottagningskök
  • Personalmatsal
  • Pizzeria
  • Restaurang
  • Salladsbar
  • Storkök
  • Rökeri
  • Sushi

Hur fungerar en fettavskiljare?

En fettavskiljare fungerar enligt den grundläggande principen att fett är lättare än vatten. När vatten strömmar genom avskiljaren, sker en naturlig separation där de tyngre partiklarna och slammet sjunker till botten i det första utrymmet. Samtidigt stiger fettet upp och bildar ett skikt vid ytan i det efterföljande utrymmet.

Regelbunden tömning. Utan ordentligt underhåll kommer slam och fett ackumuleras över tid, vilket resulterar i en minskad effektivitet. Det kan leda till att vattnet passerar genom fettavskiljaren utan att bli renat från fett och andra föroreningar.

 Tömning och rengöring av en fettavskiljare

  1. Fettavskiljaren ska tömmas oftare om man spolar ner stora mängder med matrester.

  2. Avskiljaren ska stå ljust, rymligt och lättåtkomligt för rengöring och tömning. Se till att det finns tillgång till varmvatten för att kunna skölja avskiljaren ordentligt.

  3. Efter varje tömning av fettavskiljare är det viktigt att fylla den med vatten. Om vattnet inte fylls på kan fettet hamna i avloppssystemet och orsaka blockeringar och översvämningar. Det insamlade materialet omvandlas bland annat till biogas och biogödsel.

  4. Frityrolja och spillfett från restauranger ska inte hällas i fettavskiljaren eller avloppet. Allt spillfett måste tas om hand och kan återvinnas. Om din restaurang har frityrolja och spillfett måste du kontakta en firma för att teckna ett avtal om hämtning.

En fastighetsägare ansvarar för att det avloppsvatten som släpps ut från fastighetens vatten- och avloppsinstallation till det allmänna vatten- och avloppsnätet inte innehåller större mängder fett. Fettet stelnar i ledningarna och bilda stora proppar som gör att avloppsvattnet inte kan komma fram. 

Behöver du hjälp?

Vi hjälper företag över hela Mälardalen med installation och underhåll av fettavskiljare. Om du är osäker eller mer intresserad av installation av fettavskiljare kontakta oss. .

Vi hjälper företag, bostadsrättsföreningar och privatpersoner med allt inom VVS.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *